Barion Pixel

Széchenyi Terv Plusz – Projekt


Állapotfigyelő- és regeneráló rendszer kifejlesztése ólom-sav akkumulátorok élettartam növeléséhez

Kedvezményezett neve: FOREX Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság
Szerződött támogatás összege: 142 285 785 Ft
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.02.28.
Projekt azonosító száma: GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00130

Az ólom-sav akkumulátorok felhasználási területei folyamatosan bővülnek, annak ellenére, hogy a fő felhasználó – az autóipar – az elektromos autók fejlődése miatt más típusú akkumulátorokat is egyre növekvő mértékben használ.
A járművek egyre szaporodó számú és teljesítményű elektronikai komponenseit (klíma, számítógépek, szervómotorok) a jövőben is a “megszokott” akkumulátorok által biztosított energiával fogják üzemeltetni, de ezen akkumulátorok töltésére már nem generátor, hanem az elsődleges akkukról szerzett tápfeszültség szolgál.
Az ólom-sav akkumulátorok a használat során elöregszenek, és ilyenkor az általuk meghajtott rendszerek üzembiztossága lecsökken, különösen az érzékenyebb, járműbe épített számítógépeké, ami a jármű ideiglenes használhatatlanságával jár. Az akkumulátort ilyenkor kicserélik, és a használt akkumulátort – jó esetben – szakszerűen szétbontják – az alkatrészeinek jelentős részét újrahasznosítva.

Ezeket az akkumulátorokat – időben észlelve a kapacitás csökkenését – újra lehet éleszteni, hiszen a töltőáram – töltőfeszültség – frekvencia megfelelő változtatásával az időben észrevett elöregedés megállítható. Sajnos a legtöbb akkumulátor már olyan állapotban van a csere idején, hogy ez a javítás nem realizálható rajta. Az általunk fejlesztendő megoldás a már működő akku-regeneráló készülékünk működési elvén alapulva, de az akkumulátor beépítési helyén, üzem közben, folyamatosan vizsgálva az üzemállapotot tudja majd időben felismerni a degradációt, és még a kellő időben képes lesz közbeavatkozni, ezzel jelentősen meghosszabbítva az akkumulátor élettartamát.

A fejlesztés során feltárjuk az akkumulátorok elöregedéséhez kapcsolható mérhető paramétereket, valamint azok összefüggéseit. Ezt követően mesterséges intelligencia segítségével a regenerációs folyamat mértékének és idejének meghatározásával akkumulátorok jelentős részének élettartama lesz évekkel meghosszabbítható. A fejlesztés kétféle eszköz, egy adatgyűjtő-továbbító és egy regeneráló berendezés fejlesztését, valamint az ezek üzemeléséhez szükséges technológiai kutatásokat, központi adatbázist, és az azt üzemeltető MI alapú IT fejlesztést foglalja magában.

KOSÁR

close